COVID 19 și securitatea IT

În ceea ce privește securitatea IT în context COVID 19, perioada prin care trecem este marcată de provocări și incertitudini. Acestea sunt exploatate de diverse grupări criminale pentru a comite atacuri cibernetice, profitând de naivitatea, neatenția, temerile și nevoile oamenilor în timpurile prezente. De aceea, atât companiile, angajații lor, cât și persoanele fizice trebuie să acorde acum, mai mult decât oricând, o atenție sporită securității informatice.

Credit card phishing concept. Hook with credit card and laptop computer keyboard. 3d illustration.

Iată câteva exemple de atacuri online din această perioadă:

Acțiuni de caritate false. Oamenii sunt solicitați să doneze sume de bani online pentru scopuri nobile în contextul Coronavirus, dar acestea se dovedesc, în final, înșelătorii

Emailuri tip pishing. Aparent trimise de nume sonore, precum Organizația Monială a Sănătății, și având scopuri nobile, precum măsuri de protecție recomandate împotriva infectării, aceste e-mailuri nu sunt altceva decât încercări de a fura date personale, parole sau numere de cont.

Bunuri nelivrate. Vânzători online sau chiar magazine electronice fantomă oferă în această perioadă produse căutate precum măști sau dezinfectanți, încasează banii dar nu mai livrează produsele comandate.

Advanced Persistent Threat (APT). Indivizi, companii sau angajați care lucrează la distanță sunt expuși diverselor înșelătorii legate de COVID-19. Obiectivul lor vizează activități pe termen lung, precum furtul datelor de logare email și valorificarea lor în vederea plăților în conturi false sau acțiuni de tip ”hack-and-leak”.

Vulnerabilități în lucrul mobil și de la distanță. Tehnologiile pentru comunicare, lucrul în colaborare sau platformele pentru videoconferințe pot fi vulnerabile, atunci când nu sunt utilizate în condiții de deplină securitate cibernetică. Hackerii pot astfel câștiga acces la date confidențiale și informații sensibile care sunt comunicate în timpul colaborării la distanță.

network and data protection concept with padlock and switch

Ce poți face pentru a evita astfel de situații neplăcute?

-> Verifică adresa de email a expeditorului.

-> Verifică link-urile înainte de a da click.

-> Nu te grăbi să iei decizii pripite în contextul urgențelor legate de COVID-19.

-> Utilizează programe anti-virus de calitate, servere, echipamente și software dedicate securității IT.

-> Apelează la soluții de backup, pentru realizarea unui duplicat al datelor importante și stocarea sa în siguranță.

COVID-19 a fost un risc anticipat, despre care omenirea știa, dar nu era pregătită. Situația este aceeași în cazul răspândirii virușilor informatici. De aceea, fiecare companie cu o viziune corectă asupra realității trebuie să fie capabilă să evite un blocaj generat de un astfel de atac.

Suntem aici, pentru a te ajuta.

Coș cumpărături0
Nu există produse în coș!
0